Hem / Gör det själv / Måla / Måla dörr

Måla dörr

Att måla dörr på egen hand behöver inte vara svårt! Följ vår enkla guide så får du ett perfekt slutresultat och kan förnya ditt hem utan alltför stora ansträngningar. Genom att måla om dörrar kan du relativt enkelt förändra känslan i ett rum eller ett hus utseende utan att du behöver måla om hela rummet eller fasaden. Låt oss komma igång!

Måla om dörren – steg för steg

För att måla om dörrar enkelt och effektivt, följ dessa steg:

1.Rengöring & förberedelser

Ta bort handtag och eventuella dekorationer från dörren. Täck golvet med skyddsplast och tejpa kanterna för att undvika målarfläckar. Därefter tvättar du dörren noggrant med ett mild rengöringsmedel för att avlägsna smuts och fett. Låt dörren torka ordentligt innan du går vidare.

2. Slipning

Slipa dörrens yta med fint sandpapper för att få en jämn grund att måla på. Torka sedan av slipdammet med en trasa.

3. Måla

Applicera först en grundfärg som passar dörrens material. Låt grundfärgen torka enligt anvisningarna på förpackningen. Därefter ska du måla med minst två lager toppfärg. Använd en pensel eller roller för att få ett jämnt resultat. Låt varje lager torka innan du applicerar nästa.

4. Montera tillbaka handtag m.m.

När färgen har torkat ordentligt, montera tillbaka handtag och eventuella dekorationer.

Måla dörr – skillnader mellan att måla ytterdörrar och innerdörrar

När du målar dörrar är det viktigt att känna till skillnaderna mellan att måla en ytterdörr och en innerdörr. Ytterdörrar utsätts för väder och vind, vilket kräver färg och grundfärg som klarar dessa förhållanden. Innerdörrar behöver inte samma skydd, så du kan välja en annan typ av färg och grundfärg för dessa.