Hem / Gör det själv / Måla / Hur måla tak

Måla tak – så gör du!

Har det blivit dags att måla om taket? Ett nymålat och fräscht innertak gör en oerhört stor skillnad för helheten i ett rum. Faktum är att du kan ändra hela känslan i ett rum bara genom att byta kulör.

Måla tak och lister: Att tänka på

Det finns, som så ofta när det handlar om målning, en del saker du bör ha i åtanke innan du börjar måla. Nedan tipsar vi om allt från det viktiga förarbetet till valet av kulör, vad du bör tänka på när du målar om lister samt vilken sorts färg som ska användas var.

 • Förarbetet
  Det går inte att komma undan; förarbetet är avgörande för resultatet och bör göras ordentligt. Rengör, slipa och måla med rätt sorts färg och en kulör som framhäver känslan i rummet.
 • Valet av kulör
  Vitt är den absolut vanligaste kulören att välja, men välj inte vitt per automatik. Vill du skapa mer dramatik ska du välja en mörkare kulör, vilket även ger en mer ombonad känsla. Medan ett ljust tak ökar känslan av rymd.
 • Att måla lister
  Taklister målas vanligtvis i samma kulör som taket, vilket också ofta går av ren rutin. Vill du skapa en illusion av att taket är högre än vad det egentligen är ska du istället måla om dina taklister i samma kulör som rummets väggar.
 • Att välja färg
  Att välja färg är inte detsamma som att välja kulör. Färgvalet handlar snarare om att välja rätt färg till rätt sak, vilket i det här fallet rör sig om takfärg. Väljer du vår takfärg “Ambiance Sky” får du en färg med så kallat lång öppentid som ger en jämn, snygg yta och underlättar målningen.

 

Olika typer av tak

Ett innertak är vanligen gjort av gips eller trä, som exempelvis panel. Då panel ofta gulnar med tiden krävs det extra varsam bearbetning med bland annat kvistlack. Syftet är att undersöka om panelen “blöder” eller inte.

Måla paneltak steg för steg

 1. Tvätta med målartvätt, låt torka
 2. Grundmåla med Nordsjö Kvist- och spärrgrund, två strykningar.
 3. Måla med snickerifärg (t.ex. Ambiance Super Finish Helmatt), en-två strykningar