Hem / Gör det själv / Måla / Hur olja terrassen

Behandla terrass

Så tvättar och oljar du terrassen

Att behandla din terrass är inte bara en kosmetisk åtgärd, det är ett viktigt steg för att skydda och förlänga livslängden på din investering. Oavsett om du väljer att olja terrassen eller inte har vi de produkter och den expertis som hjälper dig att göra jobbet rätt.

I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att få din altan fräsch och redo för ytterligare en sommar med sol och regn!

Nordsjö-terrasslasyr

Så håller sig terrassen fräsch

Glöm inte rengöringen innan! Ett tips är att använda de mulna dagarna för tvätt, så är ytorna redo för färg eller behandling när vårvärmen kommer på riktigt!

Här är en steg-för-steg guide som hjälper dig!

Förberedelse – rengöring

Tvätta eller rengör terrassen med Tinova Wood Cleaner innan du oljar in den. Då fäster oljan bättre och du får ett perfekt slutresultat. Tinova Wood cleaner tar bort smuts, gammal olja och bleker träet. Detta gör att ditt trädäck kommer att hålla längre eftersom träet suger in oljan bättre.

Börja med att täcka växter, rabatter och husväggen. Använd skyddsglasögon och skyddshandskar. Fukta altanen med vatten och lägg sedan på koncentrerad Tinova Wood Cleaner med pensel eller borste.
Låt verka i 10-20 min och skura sedan ordentligt.

Avsluta med att skölja med rikligt med vatten. Högtrycksspruta är inte rekommenderat då vattentrycket kan göra så att träet flisar sig.

Låt sedan torka!

Slipa ytan: Om det behövs, slipa ytan för att få bort gammal färg eller olja.

Välj rätt produkt:

Att olja eller inte? Beroende på trätyp och önskat resultat kan du välja mellan olika produkter för att olja in träet. Kolla varje enskild produkt hur mycket olja som beräknas att gå åt per kvadratmeter för just ditt trä.

Vi rekomenderar Tinova UV Super Terrace, en oljan som tränger väl in i underlaget och förhindrar fuktinträngning och sprickbildning. Produkten skyddar mycket bra mot UV-strålar vilket gör att livslängden blir ännu längre.

Välj rätt dag

När du ska olja in altanen är det viktigt att hålla ett öga på väderapparna. Se till att inte olja in altanen om det förväntas bli regn eller dagg under de närmaste 6 timmarna. Temperaturen ska inte heller understiga 5°C dagen du oljar in altanen för att du ska få bästa resultat.

Applicering:

Fukthalten ska vara under 16% innan du påför träoljan, mät gärna med en fuktmätare innan.

Börja med ändträet, mätta detta noggrant med träolja genom att stryka det minst 3–4 gånger. Behandla hela terrassen 1-2 gånger med Tinova UV Super Terrace.

Torka bort eventuell överskottsolja efter ca 10-25 minuter. Ett oljat trädäck ska kännas som en bar träyta, inte som en lackad yta.

Eftervård:

Kontrollera regelbundet: Se till att altanen håller sig i gott skick genom regelbunden kontroll och underhåll.

Hur ofta behöver du olja in din terrass?

När det kommer till frågan när altanen behöver oljas, är svaret inte alltid enkelt. Hur ofta du behöver olja in din altan beror på flera faktorer som trätyp, klimat och den specifika produkten du använder. Generellt sett kan det vara bra att olja altanen varje år eller vartannat år, beroende på förhållandena. Om du är osäker, kom in till någon av våra butiker för personlig vägledning.

Nu kan du njuda av en fin altan hela sommaren!

Vilket utseende vill du ha på din terrass?

Se olika nyanser på terrassolja här!