Hem / Gör det själv / Tapetsera / Hur tapetsera

Lär dig hur man tapetserar

Tapetsera själv med vår steg för steg-guide

Dags att förnya hemmet med en ny tapet? Lär dig hur du enkelt kan tapetsera själv med vår omfattande guide! Vi tar dig genom steg-för-steg-instruktioner för att uppnå ett professionellt slutresultat.

Glöm inte förarbetet!

Läs om vad du ska tänka på inför tapetseringen och se lista på verktyg du behöver här.

1. Kolla mönsterpassning

Om tapeten har mönster, kolla hur det ser ut och hur ofta det upprepas.

2. Mät och skär/klipp en våd

Mät upp tapeten. Lägg till 10 cm extra i marginal. Om väggen till exempel är 2,60, ska du skära vid 2,70.

3. Limma

Om du har en easy-up-tapet kan du stryka limmet direkt på väggen. Använd pensel i hörn och runt fönster etc. På resten av väggen kan du använda roller på skaft. Stryk på ett jämnt lager lim.

4. Börja sätta upp tapeten

Tänk på att väggar inte alltid är helt raka, särskilt i äldre hus. För att tapeten ska hamna rakt är det bra att loda den första våden. Använd ett lod eller vattenpass och rita en linje med blyertspenna.

Sätt upp första våden på väggen längs med linjen du ritat på väggen. Börja i ett hörn som du överlappar med ca 1 cm. Stryk fast tapeten med ett tapetverktyg. Börja på mitten och stryk ut mot kanterna.

5. Nästa våd

Hitta mönstret för nästa tapetvåd, skär ut den och passa in kant-i-kant med våden bredvid. Du har 10–15 min på dig innan limmet torkar. Fortsätt på samma sätt med resten av väggen.

6. Tvätta

Efter varje våd torkar du bort ev limrester med ljummet vatten och en ren svamp. Detta viktigt för att undvika flammig vägg.

7. Skär rent tapeten

Skär ut kontakter etc med en vass sockelkniv. Skär rent vid listerna. Använd alltid nya rakblad!

Man tapetserar
Skära rent tapet